Thursday 23 January 2014

NCS

Vis du ska bygga hus eller pussa opp så er det veldig greit å vita noe om kodene. Ut i fra en kode så kan du få veldig mye informasjon vis du kan det og det er veldig veldig mange nyanser og farger.
Det finnes også 2 versjoner av NCS, vis det står en S etter NCS så er fargen en av 1950 standardiserte fargene i systemet, uten S bak NCS så er fargen ustandardisert.
For å forstå NCS kodene så må du først og fremst lære deg Fargesirkelen. Den er delt opp i 4 sektorer , B G Y og R. (Blått, Grønt, Gult og Rødt). 

For eksempel 1050-Y90R betyr at fargen har 10 prosent svart og 50 prosent kulørthet. 40 prosentene som ikke komme fram i tallet betyr at den har 40 prosent kvit. 
Resten av koden forteller hva slags kulørtone vi snakker om. Y90R betyr at fargen består av 10 prosent gul  og 90 prosent rød.
Så er det nyansetrekanten. 

Den er delt i 3 sektorer, kulør, svart og kvit. Trekanten forteller ka som skjer med kuløren når den ''spes ut'' fra full kulør sånt at svarthet eller kvithet dominerer. Her ser du dette i prosent. Er første delen av koden 1040 vil det sei at nyansen har 10% svarthet, 40% kulør og 50% kvithet.
Her kan du se hvordan du kan finna alle fargene fra ncs sirkelen og trekanten overalt. Har noen eksempler: 



No comments:

Post a Comment